fri fragt ved køb over 499 kr
BUBBLEROOM
MATERIALE & PRODUKT

Det hele begynder ved tegnebrættet. At træffe smarte valg i designprocessen kan have en enorm indflydelse på produktets samlede livscyklus. Et stykke tøj skal kunne bruges flittigt og derfor være af god kvalitet for at holde over tid. Her afgøres også andre vigtige aspekter, som muligheden for reparation, cirkulation, genbrug og miljøpåvirkning i produktionsfasen.

Design

Ved at designe og skabe produkter på en ny måde kan vi bevæge os fra en lineær model mod en mere cirkulær.

På Bubbleroom bruger vi vores Designer’s Checklist, et vejledende dokument med formål at fange produktets intention og bæredygtighedsaspekter allerede fra det første pennestrøg. Værktøjet bruges sammen med vores Material Score Guide ved udvikling af nye produkter for at maksimere det cirkulære potentiale i et produkt. På sigt er målet, at alle vores produkter skal kvalificere sig til en eller flere af kategorierne.

Bubblerooms Designer’s Checklist er baseret på blandt andet Ellen MacArthur Foundations vision om en cirkulær økonomi for mode, som er vejledende for at fremme langsigtet bæredygtigt arbejde.

Materialer

At vælge det rigtige materiale til det rigtige produkt gør en stor forskel. Materialevalget påvirker ikke kun produktets udseende og pasform, men også dets kvalitet, funktion og samlede miljøpåvirkning. Her kan du læse mere om nogle af vores mest brugte fibre og hvordan vi går frem, når vi vælger materialer.

For at sikre, at de materialer, vi forelsker os i, befinder sig på den rigtige side af bæredygtighedsskalaen, har vi udviklet vores eget fiberrangeringsværktøj, Bubbleroom Material Score Guide. Guiden giver enkel vejledning til vores design- og indkøbsafdeling under produktudviklingsfasen. Når vi har valgt et højere rangeret alternativ, inklusive økologiske eller genbrugte fibre, indhenter vi altid et tredjepartscertifikat, der verificerer ægtheden.

Bubblerooms Material Score Guide

Bomuld

Bomuld er en naturlig fiber med mange gode egenskaber, men at dyrke bomuld kræver ofte meget vand, pesticider og gødning. Hvilken bomuld vi vælger, og hvordan den produceres, påvirker både mennesker og miljø på mange måder. Derfor ønsker vi at vælge bedre alternativer til vores produkter, hvor der er brugt mindre vand og kemikalier, hvilket gavner bomuldssamfundene.

Vores mål er, at 100 % af bomulden i vores eget designede sortiment skal være mere ansvarligt produceret* senest 2025.

*Genbrugt, økologisk, Cotton in-conversion, bomuld gennem vores medlemskab i Better Cotton, bomuld fra regenerative dyrkningsmetoder

Økologisk bomuld

Ved økologisk bomuldsdyrkning er ingen kemiske pesticider, kunstgødning eller genmanipulerede råvarer tilladt, hvilket er mere skånsomt for både dyrkningsjorden og bomuldsbønderne.

Cotton in conversion

»Cotton in conversion« er bomuld fra bønder, der er i overgangsperioden fra konventionel dyrkning til certificeret økologisk bomuldsdyrkning. Ved at efterspørge bomuld i denne fase giver vi bønderne tryghed og indkomst i den treårige overgangsperiode.

Genbrugt bomuld

Genbrugt bomuld kommer fra produktionsaffald eller tidligere brugte tekstiler, der mekanisk rives op og spindes om til nyt materiale. Da riveprocessen gør fibrene kortere end nyproduceret bomuld, blandes genbrugt bomuld normalt med ny bomuld eller andre materialer for at give de færdige tekstiler længere levetid.

Regenerativ bomuld

Formålet med regenerativ bomuldsdyrkning er at skabe en positiv økologisk påvirkning sammenlignet med konventionelle dyrkningsmetoder. Metoderne inkluderer jorddækning, reduceret brug af kemikalier, fremme af biodiversitet og effektiv vandhåndtering, men også socialt ansvar, som retfærdige arbejdsforhold.

Hør

Hør, der bliver til hørstof, kan dyrkes i koldere klimaer. Jo koldere vejr, desto mindre risiko for skadedyr og dermed mindre behov for insekticider. Hør behøver heller ikke kunstgødning, næsten ingen vanding og klarer sig godt på jord, der ikke kan bruges til fødevareproduktion.

Økologisk hør

Ved økologisk hør-dyrkning er ingen kemiske pesticider, kunstgødning eller genmanipulerede råvarer tilladt, hvilket er mere skånsomt for både dyrkningsjorden og bønderne.

European Flax

Hør mærket med European Flax er dyrket i Europa. Det kølige klima med rigelig nedbør er gunstigt for hør-dyrkning, og hverken kunstvanding eller pesticider er nødvendige.

Regeneratfibre - Lyocell, viskose, modal

Vi værdsætter materialer som viskose, lyocell og modal for deres blødhed, fine fald og gode åndbarhed. Disse regenererede fibre er fremstillet af fornybar, plantebaseret cellulose fra træråvarer.

På minussiden kan produktionsprocessen kræve meget energi og kemikalier, når cellulosen skal omdannes til tekstilfibre. Hvis information om, hvor råvaren kommer fra, mangler, er der en risiko for, at den stammer fra ikke-bæredygtigt skovbrug. Derfor stræber vi efter at bruge de træbaserede alternativer, vi ved gennem verificering har lavere påvirkning på mennesker, økologi og klima.

Vores mål er, at 100 % af regeneratfibrene i vores eget designede sortiment skal være mere ansvarligt produceret* senest 2028.

*Canopy green shirt-rangerede cellulosefibre: https://hotbutton.canopyplanet.org/

Lyocell

Lyocell er en biobaseret fiber fremstillet af cellulose fra for eksempel eukalyptustræer. Mindst 99 % af proceskemikalierne, der bruges, når træmassen bearbejdes under fiberproduktionen, genanvendes i en lukket kredsløb.

Bubbleroom bruger hovedsagelig lyocell fra firmaet Lenzing AG, som går under navnet TENCEL™. TENCEL™ Lyocell-fibre produceres med mindst 50 % lavere kulstofudslip og vandforbrug end konventionel viskose ifølge Higg MSI* og er certificeret i henhold til EU Ecolabel, en mærkning tildelt produkter, der opfylder høje miljøkrav gennem hele livscyklussen**. TENCEL™ Lyocell-fibre kommer fra kontrollerede eller certificerede trækilder og produceres i en lukket og ressourcebesparende produktionsproces***.

TENCEL™ er et varemærke fra Lenzing AG.

*Resultater baseret på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgængelige via Higg MSI (version 3.7)

**EU Ecolabel for tekstilprodukter (licensnr. AT/016/001)

***Besparelser tager højde for genanvendelse af opløsningsmidler sammenlignet med generisk (umærket) lyocell. Resultater baseret på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgængelige via Higg MSI (version 3.7).

Viskose

I vores sortiment findes både konventionel og certificeret viskose, men vores mål er at øge andelen af certificeret viskose, som LENZING™ ECOVERO™. LENZING™ ECOVERO™ produceres med mindst 50 % lavere kulstofudslip og vandforbrug end konventionel viskose ifølge Higg MSI* og er certificeret i henhold til EU Ecolabel, en mærkning tildelt produkter, der opfylder høje miljøkrav gennem hele livscyklussen**. Træråvaren, der bruges, kommer fra kontrollerede eller certificerede kilder, der opfylder FSC®- eller PEFC-standarder***.

LENZING™ og ECOVERO™ er varemærker fra Lenzing AG.

*Resultater baseret på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgængelige via Higg MSI (version 3.7)

**EU Ecolabel for tekstilprodukter (licensnr. AT/016/001)

***FSC®- (FSC-C041246) eller PEFC- (PEFC/06-33-92) certificering.

Modal

Modal er en biobaseret fiber, der fremstilles gennem en modificeret viskoseproces. Modal har højere fiberstyrke end konventionel viskose, og tøj i modal opleves ofte blødt og behageligt, med god absorberingsevne og tåler fugt godt.

Bubbleroom bruger hovedsagelig modal fra firmaet Lenzing AG, som går under navnet TENCEL™ Modal. Ligesom TENCEL™ Lyocell-fibre produceres TENCEL™ Modal med mindst 50 % lavere kulstofudslip og vandforbrug end konventionel viskose ifølge Higg MSI* og er certificeret i henhold til EU Ecolabel, en mærkning tildelt produkter, der opfylder høje miljøkrav gennem hele livscyklussen**. Råmaterialet kommer fra ansvarligt eller certificeret skovbrug og produceres i en lukket og ressourcebesparende produktionsproces***.

TENCEL™ er et varemærke fra Lenzing AG.

*Resultater baseret på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgængelige via Higg MSI (version 3.7)

**EU Ecolabel for tekstilprodukter (licensnr. AT/016/001)

***Besparelser tager højde for genanvendelse af opløsningsmidler sammenlignet med generisk (umærket) lyocell. Resultater baseret på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgængelige via Higg MSI (version 3.7).

Polyester og polyamid

Polyester og polyamid er syntetiske fibre, der holder over tid, har god funktion og ofte er nemme at vedligeholde, hvilket giver dem mange anvendelsesmuligheder. Da råmaterialet er oliebaseret og hverken fornybart eller biologisk nedbrydeligt, har vi som mål at øge brugen af verificerede genbrugte alternativer for at reducere vores negative miljøpåvirkning. Ved at bruge materialer, der allerede er i omløb, kan vi bidrage til at spare naturressourcer.

Genbrugt polyamid kan produceres af materialer som gamle fiskenet, mens genbrugt polyester hovedsagelig fremstilles af genbrugte PET-flasker. Materialerne kan også genbruges fra produktionsaffald i fremstillingsprocessen.

Vores mål er, at 100 % af polyesteren i vores eget designede sortiment skal komme fra genbrugte råvarer senest 2028.

Uld

Blandt de materialer, vi godt kan lide ekstra meget, finder vi blandt andet uld. Uld kan både varme og køle, ånder godt og kan bruges længe med den rette pleje. Vi stræber efter kun at bruge uld, der er genbrugt eller certificeret uld i henhold til Responsible Wool Standard (RWS), Responsible Mohair Standard (RMS) eller Responsible Alpacka Standard (RAS). Certificeringerne sikrer, at dyrene behandles godt, og at jorden, dyrene lever og græsser på, bruges ansvarligt med hensyn til pesticider og biodiversitet.

Vores mål er, at 100 % af ulden i vores eget designede sortiment skal være certificeret i henhold til GRS, RAF eller tilsvarende senest 2025.

Læder

Læderet i vores eget designede produkter kommer udelukkende fra garverier certificeret i henhold til Leather Working Group (LWG). LWG arbejder for at forbedre metoder inden for læderindustrien og udsteder certificering til læderproducenter (garverier). I certificeringen stilles krav om et implementeret program for energiforbrug, kemikaliehåndtering og vandrensning.

100 % af læderet i vores eget designede sortiment er certificeret i henhold til LWG, GRS eller tilsvarende siden 2022.

Dun og fjer

I vores overtøjssortiment findes blandt andet varme vinterjakker med dunfyld. Vi stræber efter udelukkende at bruge genbrugt dun eller dun certificeret i henhold til Responsible Down Standard (RDS). Det certificerede dun spores fra gård til slutprodukt og sikrer human behandling af gæs og ænder gennem hele dun- og fjerproduktionen.

100 % af dunet i vores eget designede sortiment er certificeret i henhold til RDS, GRS eller tilsvarende siden 2024.

Dyrerettigheder

På Bubbleroom værdsætter vi dyrenes rettigheder og stiller derfor ekstra høje krav til produkter, der indeholder materialer af animalsk oprindelse.

Fur Free Retailer

Bubbleroom har forbud mod ægte pels og er en del af Fur Free Retailer. Fur Free Retailer er en del af Fur Free Alliance (FFA), en international sammenslutning af førende dyre- og miljøbeskyttelsesorganisationer over hele verden. Formålet med programmet er at opmuntre virksomheder til at vælge ægte pels fra og vejlede forbrugere, der søger etiske produkter.

Vores dyrerettighedspolitik

Bubblerooms Animal Welfare & Material Ethics Policy omfatter en række krav og restriktioner, der gælder oprindelse og håndtering af materialer med animalsk oprindelse. Politikken er en vigtig del af vores leverandøraftale og følges op løbende i produktudviklingsprocessen. Et grundlæggende krav er, at leverandørerne skal overholde nationale og internationale love, der omhandler dyrerettigheder. Dette inkluderer aftaler som Konventionen om International Handel med Uddøende Arter (The Convention of International Trade in Endangered Species – CITES). Opdrættere og andre parter, der håndterer dyrene, skal følge De fem friheder (The Five Freedoms for Animal Welfare), udviklet af EU Farm Animal Welfare Council/World Organisation for Animal Health (OIE).

De fem friheder:

• Frihed fra sult og tørst gennem adgang til frisk vand og en kost, der opretholder fuld sundhed og styrke.

• Frihed fra ubehag ved at tilrettelægge et passende miljø, der inkluderer ly og en behagelig hvileplads.

• Frihed fra smerte, skade og sygdom ved at forebygge dette eller give hurtig diagnose og behandling.

• Frihed til at udøve naturlig adfærd ved at tilfredsstille dyrets behov for tilstrækkeligt rum, de rette ressourcer og selskab af egen art.

• Frihed fra frygt og uro ved at sikre forhold og behandlinger, der undgår mentalt lidende.

Bubblerooms Animal Welfare & Material Ethics Policy

Målsætninger for materialer med animalsk oprindelse i Bubblerooms eget designede sortiment:

• 2022: 100 % certificeret læder i henhold til LWG, GRS eller tilsvarende standard.

• 2024: 100 % certificeret dun i henhold til GRS, RDS eller tilsvarende standard.

• 2025: 100 % certificeret uld i henhold til GRS, RAF* eller tilsvarende standard

*RAF = Responsible Animal Fibers. Inkluderer RWS, RMS, RAS.

Kvalitetssikring

Vores mål er, at vores tøj skal blive favoritter i garderoben. For at tøjet kan bruges så længe som muligt, kræves godt design, behagelige materialer og høj kvalitet, der holder over tid. Kvalitetssikring er derfor en stor og vigtig del af vores produktudviklingsproces.

Produkttests

For at sikre, at vores kvalitetskrav overholdes, kvalitetstestes alle produkter under vores egne mærker; Bubbleroom, Bubbleroom Occasion, Happy Holly og Chiara Forthi. Hvert produkt har gennemgået flere kvalitetstests, inden de når vores kunder, og inden produktionen kan starte, testes blandt andet stoffers farveægthed før og efter vask, krympning og vridning. Alle metaldele som knapper og lynlåse testes også for nikkel. Ud over vores standardiserede testpakke tilføjes specifikke tests efter behov for at fange op, hvordan materialet holder over tid, når det udsættes for forskellige belastninger i brugsfasen. Testene udføres hovedsagelig hos tredjepartslaboratorier i vores leverandørlande, men også internt på hovedkontoret i Borås. At produkterne testes før produktionsprocessen hjælper os med at korrigere eller stoppe fejlbehæftede produkter tidligt, hvilket er gavnligt for vores leverandører, vores planlægning og vores miljøaftryk.

Når produktionen er færdig, kontrolleres yderligere prøver i form af fragtprøver, og i udvalgte tilfælde udføres større slutinspektioner kaldet Final Random Inspections (FRI).

Når forsendelserne er ankommet til vores lager i Borås, tages stikprøver fra hver leverance til en sidste kvalitetskontrol. Dette hjælper os med at opdage eventuelle fejl, der kan være opstået under transporten. Hvis sene afvigelser opdages, har vi ofte mulighed for at rette dem lokalt i Borås.

Slutinspektioner

Ud over kvalitetstests udfører vi også kvalitetsinspektioner på stedet hos leverandøren, Final Random Inspections (FRI). Dette er et yderligere værktøj til at sikre, at produktionen har fulgt tidligere fastsatte krav vedrørende udførelse, pasform, pakning og mærkning.

Trods navnet er udvælgelsen til slutkontrollerne ikke helt tilfældig. Kriterier, der ligger til grund for udvælgelsen, kan for eksempel være: leverandører, hvor vi tidligere har opdaget kvalitetsmangler i leverancer, ordrer hos nye leverandører, større ordrer eller ordrer med varer af komplekst design.

Inspektionen udføres først, når en ordre er færdigpakket og klar til at sendes. En uafhængig kvalitetskontrollant besøger da produktionsenheden for at udtage et større antal varer baseret på en AQL-tabel (Acceptable Quality Limit), som derefter inspiceres og vurderes. Et udvalgt interval i AQL-tabellen angiver, hvor mange varer der skal udtages, inspiceres og hvor grænsen går for en godkendt eller ikke-godkendt leverance. Resultatet i inspektionsprotokollen viser tydeligt, om produktionen opfylder vores kvalitetskrav, eller om der skal tages tiltag, inden leverancen afsendes. Slutinspektioner er et rigtig godt supplement til øvrig kvalitetskontrol, og vi ser stor nytte i at opdage afvigelser, inden leverancerne har nået vores interne lager.

Kemikaliesikring

Trods sin ofte negative klang gør kemikalier også meget nytte. Kemikalier findes i næsten alt, hvad vi omgiver os med – i møbler, tøj, mad, medicin og hygiejneartikler. Under produktionsprocessen af en tekstilvare bruges mange forskellige typer kemikalier for at forbedre varen. Blandt andet bruges kemikalier til at give stoffet sin smukke farve eller for at give varen en særlig egenskab.

Visse kemikalier indebærer dog risici for både miljøet, producenterne og slutbrugerne. Ansvarlig kemikaliehåndtering er derfor et must. Hvis der mangler viden om risici og efterfølgende effekter, kan det føre til store konsekvenser. Bubbleroom arbejder derfor meget med kemikaliespørgsmål, og vores leverandører informeres løbende om nye krav, der udarbejdes baseret på international, europæisk og national lovgivning.

Vores produkter må naturligvis ikke indeholde stoffer i niveauer, der overskrider reguleringer, eller som er forbudte i henhold til gældende love. I mange tilfælde har vi strengere krav end lovgivningen, og derudover tillader vi ikke, at vores produkter indeholder stoffer, der er opført som kandidatstoffer i den europæiske kemikalieforordning REACH.

Alle vores kemikaliekrav er samlet i vores kemikalierestriktionsliste, også kaldet Restricted Substance List (RSL) på engelsk. Vores kemikalierestriktionsliste opdateres to gange om året i forbindelse med, at Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) opdaterer lovgivningen. Vores kemikaliekrav er en del af vores leverandørkontrakt, som underskrives af alle vores leverandører.

For at sikre, at vores leverandører overholder lovgivningen, og at vores produkter ikke indeholder uønskede kemikalier, udføres stikprøver på produkter løbende. Hvilke produkter der testes, baseres på en række parametre, herunder om et produkt anses for at være en risikoprodukt, leverandørens tidligere historik, og om leverandøren er ny hos Bubbleroom. Hvilke tests der udføres, sker således ikke tilfældigt, men bestemmes ud fra en risikovurdering af produktet og dets produktion.

Medlemskab i Kemikaliegruppen

Som en del af vores kemikaliearbejde er Bubbleroom medlem af Kemikaliegruppen. Kemikaliegruppen er en del af Research Institutes of Sweden (RISE), som har til opgave at sprede den nyeste viden inden for kemi- og miljørelaterede spørgsmål til medlemsvirksomheder i tekstil- og elektronikbranchen. For at holde os opdaterede om blandt andet nye risikostoffer og lovkrav deltager de ansvarlige for kemikaliearbejdet regelmæssigt i Kemikaliegruppens møder og diskussionsfora. Disse møder er også en god arena for at møde andre i branchen og udveksle viden og erfaringer.

Gennem Kemikaliegruppens vejledning »Chemicals Guidance« får vores leverandører information om regulerede kemikalier, i hvilke processer de er mere almindelige, og hvordan disse påvirker miljøet og menneskene i det. En ny udgave af »Chemical Guidance« sendes ud to gange om året sammen med vores opdaterede kemikalierestriktionsliste.

Håndtering af defekte varer

Trods at vi lægger store ressourcer på kvalitetssikring, går det nogle gange galt. Det kan dreje sig om fejl i produktionen, fugtskadede transporter eller reklamationssager fra vores kunder. Uanset årsag er det afgørende at have en solid håndteringsproces.

Bubblerooms retningslinje er, at ingen varer skal destrueres, da dette hverken er miljømæssigt eller økonomisk bæredygtigt. Hvis afvigelser fra vores kvalitetskrav opdages, har vi ofte mulighed for at rette dette lokalt. I første omgang går varen tilbage til den almindelige salgskanal, trin to til udsalg, trin tre til velgørenhedsorganisationer, og trin fire til tekstilgenbrug.

Sikkerheden for vores kunder er af største betydning for Bubbleroom. Den eneste gang, destruktion af varer er aktuelt, er hvis de ikke opfylder national eller international sikkerhedslovgivning. Et eksempel er skimmelangreb under transport, hvor resultatet af for eksempel ozonbehandling og vask ikke anses for at være tilstrækkelige tiltag.

Lagt i varekurven
Samlet i indkøbskurven: